Koopgids: hoe mijn ski's goed te kiezen?

DE SKITESTEN: HOE TE GEBRUIKEN?

Het is vaak moeilijk een betrouwbaar advies te krijgen over de keuze van een model ski. De winkels zijn uiteraard geïnteresseerd de modellen te verkopen die zij hebben opgenomen, met over het algemeen een zeer beperkte keuze.

Skitesten hebben meerdere voordelen:

 • Ze zijn onafhankelijk van de producten die door de distributeurs worden verkocht.
 • Ze zijn uitgevoerd door professionele testers of door testers met een goed technisch niveau.
 • Ze zijn uitgevoerd volgens een nauwkeurige methode (sneeuw, terrein, punten, enz.).
 • Ze maken het mogelijk een keus te maken uit een groot aantal modellen.

Testen van ski's bepalen vaak 'beste ski's' voor elk segment van de markt. Dat zijn de 'beste ski's'... volgens de specificaties van de test, vaak vastgesteld door professionele skiërs met een hoog technisch niveau.

In veel gevallen is de 'beste ski' uit de test niet per definitie de ski die ook het beste is aangepast aan uw behoeften. Een ski die iets minder uit de test is gekomen, maar toegankelijker of veelzijdiger is, kan uiteindelijk een veel betere keuze blijken te zijn. Lees de meningen van de testers dan ook goed door en maak een goede keuze, waarbij u rekening houdt met uw niveau en uw toepassing.

Het doel van GEARSCORE is internetgebruikers in staat stellen de beste ski's te kopen die voldoen aan hun behoeften voor de beste prijs.

Het selectiebeleid van GEARSCORE wordt dus geleid door de juistheid van de informatie voor de internetgebruiker: methode, niveau van de testers, technisch gehalte van de mening, onafhankelijkheid van de merken, discriminatie van producten, metingen van de stijfheid van de ski, enz. zijn voorbeelden van criteria waar rekening mee wordt gehouden.

Ski's worden in de bergen niet op dezelfde manier getest als conservenblikjes aan het einde van het productieproces. De weersomstandigheden, het terrein, de sneeuwcondities, de testers, de modellen die worden vergeleken, de methode waar de schrijver zich aan vasthoudt, zijn voorbeelden van criteria die de beoordeling van de ski kunnen beïnvloeden. Zo kan de beoordeling van dezelfde ski variëren in verschillende testen of in verschillende seizoenen. Maar de ervaring leert dat de meningen in grote lijnen op hetzelfde neerkomen en dat er niet vaak grote verschillen in de beoordelingen zitten.

DE IDEALE SKI KIEZEN

Voor welke toepassing wilt u ski's kopen?

 • Piste, off-piste, gemengd?
 • Zwakke, gemiddelde of steile hellingen?
 • Glad of heuvelachtig (moguls) terrein?
 • Soepele of harde sneeuw?
 • Maakt u geslipte bochten of bent u een carver?
 • Kleine bochten, grote bochten/hoge snelheden?
 • Zwak: beginnend of 'ik red me wel',
 • Gemiddeld: kan parallel skiën en rutschend parallel draaien, op mijn gemak op gemiddelde hellingen (rode piste),
 • Goed: kan de bochten aansnijden, dicht tegen carven aan, op mijn gemak op steile hellinge,
 • Expert: kan de bochten scherp op de kant aansnijden (carven), op mijn gemak op alle soorten sneeuw en op zeer steile hellingen. Op mijn gemak off-piste.

U kunt een ski kiezen die een technisch niveau vereist dat iets boven uw niveau ligt.

Bepaal eerst de categorie die past bij uw behoeften.

Als uw niveau zwak of gemiddeld is, concentreert u zich dan op de categorieën met toegankelijke ski's ('Easy Carver' van Proskilab, 'Plezierski' van Neveitalia, bijvoorbeeld).

Als u een goed tot expert niveau hebt, kies dan uw categorie op basis van uw toepassing:

 • Slalom: als u een goed niveau hebt, in goede fysieke vorm verkeert en van behendige en nerveuze ski's houdt
 • Reuzenslalom: als u een goed niveau hebt, in goede fysieke vorm verkeert en van snelheid en grote bochten houdt
 • Sport Performance: als u een sportieve ski wilt, maar minder spits en minder veeleisend dan een slalom- of reuzenslalomski.
 • Pisteski 'cruiser': als u een homogene ski wilt die comfortabel en presterend is.
 • Allmountain: als u een ski wilt die zowel op de piste als daarbuiten op zijn gemak is.
 • Freeride: als u met name off-piste skiet.

Wanneer u de categorie hebt gekozen, kies dan de ski die voldoet aan uw behoeften volgens de beschrijvingen in de verschillende criteria: opmerkingen, meningen van testers, verkoopprijs, enz.

De prijs is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de keuze. GEARSCORE toont aanbiedingen van tientallen Europese distributeurs zodat u de best mogelijke prijs kunt krijgen.

Een speciale rubriek 'aanbiedingen' geeft u de mogelijkheid om van veel goede aanbiedingen te profiteren.

Alle aanbiedingen van ski's bekijken

CATEGORIEËN VAN SKI'S

Dit zijn slalom-, reuzenslalom- of super-G-ski's bestemd voor racers en gestandaardiseerd door de Fédération Internationale de Ski (FIS). Deze ski's zijn erg veeleisend en exclusief ontwikkeld voor de competitie. Ze zijn absoluut niet geschikt voor 'ontspanning'.

Deze ski's zijn vaak geïnspireerd op de 'FIS'-ski's maar zijn minder stijf en meer tolerant, aangepast aan de behoeften van sportieve skiërs die niet per definitie meedoen aan de competitie.

De slalomski's kenmerken zich door een korte bochtenradius, een snelle bochtaanzet, een uitstekende grip en een goede rebound aan het einde van de bocht. Het zijn nerveuze en wendbare ski's.

De reuzenslalomski's zijn de specialisten van ruime bochten op hoge snelheid. Ze hebben een langere radius en onderscheiden zich door een uitzonderlijke grip en stabiliteit.

Deze ski's vereisen over het algemeen een goed technisch en fysiek niveau.

Testen van slalom- en reuzenslalomski's bekijken

Er zijn verschillende subcategorieën:

 • Ski's voor beginners

Dit zijn ski's bestemd voor de zwakste niveaus. De ski's zijn relatief soepel en worden bij voorkeur bestuurd met 'pizza-bochten', geslipte bochten, draaiende bochten. Sommige testen zoals Proskilab geven in hun dossier aan dat deze ski's de capaciteit hebben om de skiërs te laten doorgroeien naar aangesneden bochten.

 • De pisteski's Sport performance

Dit zijn ski's gericht op prestatie, maar minder spits en gespecialiseerd dan de slalom- of reuzenslalomski's.

 • De Allroundski's

Dit zijn brede ski's van ongeveer 80 tot 85 mm onder de leest, bestemd voor alle soorten sneeuw. Met deze ski's is het mogelijk om off-piste te skiën.

In bepaalde landen met een cultuur die meer gericht is op de piste, worden 'allround'-ski's soms verward met 'allmountain'-ski's.

Dit zijn ski's die exclusief zijn geoptimaliseerd voor off-piste. Ze zijn ontwikkeld om het draagvermogen en de hanteerbaarheid in de poedersneeuw te optimaliseren, net als skiën door ongelijkmatige sneeuw. Daardoor zijn de ski's erg breed (meer dan 100 mm onder de voet), bijna altijd voorzien van rockers (verhoging van de zool aan de voor- en/of aan de achterkant van de ski).

Het segment is soms opgedeeld in twee subcategorieën:

 • 'Fat freeride' (brede ski's met een klassieke shape)
 • 'Big mountain rocker' (brede ski's met flinke rockers en soms een omgekeerde camber).

De breedte, het ontbreken van stijfheid, de flinke rockers of omgekeerde camber van deze ski's benadelen vaak het gedrag op de piste.

Testen van freerideski's bekijken

Dit zijn ski's ontwikkeld voor een gemengde toepassing op en buiten de piste.

De markt onderscheidt zich vaak in twee subcategorieën:

 • De 'Allmountain'-ski's voor op de piste

Deze ski's worden vaak 'Allmountain 70% piste/30% freeride' (FR), 'Allmountain East' (US) of 'Allmountain frontside' (US) genoemd.

Het zijn ski's met 85 tot 92 mm onder de voet voorzien van een goed gedrag op de piste. De extra breedte en een rocker aan de voorkant geeft ze een juist gedrag off-piste. Deze ski's zijn ideaal voor diegenen die graag op de piste skiën, maar af en toe off-piste willen gaan wanneer de omstandigheden daar goed voor zijn.

 • De veelzijdige 'Allmountain'-ski's

Deze ski's zijn ontwikkeld voor een evenwichtige toepassing op en buiten de piste. Ze worden 'Allmountain 50% piste/50% freeride' (FR), 'Allmountain West' (US) of 'Allmountain back' (US) genoemd. 

Met een breedte van 92 tot 100 mm onder de voet zijn deze ski's gemaakt voor een gemengde toepassing op en buiten de piste.

 • De 'Allmountain'-ski's voor freeride

Bepaalde testen en fabrikanten onderscheiden een categorie 30% piste/70% freeride.

Let op: weet dat de kwalificering 'allmountain' niet in elk land hetzelfde betekent. In Duitsland, Oostenrijk en Italië, waar de skicultuur meer gericht is op de piste, bevat deze categorie smallere ski's, met een breedte van ongeveer tussen de 80 en 92 mm onder de voet. De bredere ski's worden daar 'freeride'-ski's genoemd.

Testen van allmountainski's bekijken

De freestyleski's zijn ontwikkeld voor het snowpark en voor 'tricks'. Ze kenmerken zich door een tip en een tail om in switch te skiën. De centrering van het gewicht die deze ski's goed in de lucht maken, de 'pop' (energie van de tail van de ski bij het springen) en de demping van de ski bij neerkomst zijn andere gewaardeerde criteria van deze modellen.

Sommige van deze ski's zijn ontwikkeld voor freestyle, sprongen en off-piste. Deze worden 'allmountain freestyle' of 'freestyle backcountry' genoemd, en soms 'powder freestyle'.

Dit zijn ski's waarmee geklommen kan worden met behulp van de zeehondenvellen en de tourbindingen om de hak van de schoen te bevrijden. Tourski's zijn traditioneel gezien smal om de doorgang door smalle paden te bevorderen en het gewicht te optimaliseren. Tegenwoordig bieden fabrikanten bredere ski's aan waarbij er bij het klimmen wat comfort moet worden opgeofferd, maar er bij het dalen meer plezier voor teruggekregen wordt.

Testen van tourski's en freetourski's bekijken

De 'freetourski' is een relatief nieuw segment op de markt en is een hybride toepassing tussen het tourskiën en het freeride in. De freetourski's zijn freeride- of allmountainski's met tour- of hybride bindingen. De freerideskiër kan zo zijn activiteiten verbreden vanaf een skibaar terrein naar maagdelijke hellingen die niet op andere manieren toegankelijk zijn. Ze leggen de nadruk op het gedrag bij de afdalingen en zijn over het algemeen dan ook zwaarder dan traditionele tourski's. Grote hoogteverschillen zijn niet mogelijk met deze ski's.

Testen van tour- en freetourski's bekijken

DE BELANGRIJKE PUNTEN BIJ DE KEUS VAN EEN SKI

De shape van de ski heeft een bepalende invloed op het gedrag van de ski. Door goed naar de vorm van de ski te kijken, is het mogelijk een beeld te vormen van het type ski.

De moderne ski's, ook wel 'parabolische ski's' genaamd, hebben een meer of minder uitgesproken wespentaille ('getailleerde' ski) wat het gedrag van de ski bepaalt samen met andere factoren, zoals de verdeling van de flex, het gewicht van de skiër, enz.

Een uitgesproken shape geeft vaak aan dat de ski gemaakt is voor op de piste. De ski kan zich hierdoor gemakkelijker vervormen op de kant wanneer de bochten aangesneden worden (parabolisch effect), met een kortere radius. De slalomski's en carveski's hebben vaak een extreem 'getailleerde' shape. De reuzenslalomski's hebben een langere radius en een minder radicale shape.

De allmountain- en freerideski's daarentegen hebben rechtlijnigere vormen om het draagvermogen in de poedersneeuw te optimaliseren, geslipte bochten te vereenvoudigen en de verankering van de tail in moeilijke sneeuwomstandigheden te voorkomen.

De shape wordt min of meer bepaald door de lijnen van de zijkant die in millimeters de breedte van de tip (voorkant van de ski), van de leest (midden van de ski) en van de hiel (achterkant van de ski) aangeven. Een groot verschil tussen de maat onder de voet en de maten van de tip en hiel geven een uitgesproken shape aan.

Een ski is ontwikkeld om zich te kunnen vervormen afhankelijk van het gewicht van de skiër en de krachten die erop worden uitgeoefend. De verdeling van de druk van de skiër op de sneeuw is van cruciaal belang.

Idealiter moet de flex progressief worden verdeeld over de lengte. Maar het lijkt erop dat bepaalde fabrikanten de voorkeur geven aan een soepelere voorkant van de ski om de aanzet van de bocht te vereenvoudigen en een stijvere achterkant voor extra grip en rebound.

De rocker is een verhoging van de ski, na de tip (rocker voor) of bij de tail (rocker achter).

De meeste moderne ski's hebben een rocker voor, ook bepaalde slalom- en reuzenslalomski's.

De rocker zorgt voor een zekere wendbaarheid in de draaiing bij ski's voor beginners, voor extra tolerantie van de ski in heterogene sneeuw en bij allmountain- en freerideski's voor extra draagvermogen in de poedersneeuw.

De rocker voor moet wel ingetogen zijn gedoseerd, want een overmatige rocker stoort in de bochtaanzet (een te hoge tip kan niet insturen) en verstoort de stabiliteit en de precisie van de ski (verlies van lengte van de kant, een tip die drijft en flappert op hoge snelheid).

Om de zaken wat te vereenvoudigen, kunnen we zeggen dat er drie typen cambers zijn, vaak gecombineerd met rockers voor en/of achter:

 • De klassieke camber

Als de ski plat op de grond ligt, raakt deze aan de uiteinden de grond, maar is in het midden verhoogd. De camber is bedoeld voor een betere verdeling van de druk die de skiër in actie uitoefent (gewicht + horizontale en verticale versnellingen) op de lengte van de ski en op de kanten. Dit type camber wordt voornamelijk gebruikt op piste- of allmountainski's.

 • De platte camber

Als de ski plat op de grond ligt, raakt deze de grond over de gehele lengte met uitzondering van de rockers voor en achter. Dit type camber wordt gebruikt op allmountain- en freerideski's.

 • De omgekeerde camber

Als de ski op de grond ligt, raakt deze in het midden de grond en is progressief verhoogd naar de uiteinden, voor de eventuele rockers.

 • De vorm van de tip

De vorm van de tip en van de rocker hebben invloed op het gedrag van de ski bij het insturen van de bocht.

De radius van de ski is de radius van de bocht die de ski natuurlijk maakt wanneer er druk op wordt uitgeoefend. De radius varieert voor de meeste ski's tussen de 11 en 30 m. Hoe korter de radius, hoe gemakkelijker de ski korte bochten maakt, en omgekeerd.

Een meer uitgesproken shape (met een uitgesproken wespentaille) maakt meer vervorming van de ski mogelijk waardoor de bocht korter kan worden gemaakt. Hoe meer uitgesproken de shape (uitgesproken wespentaille), hoe korter de radius.

De breedte van een ski wordt bepaald door de taille onder de voet (midden van de ski). Hoe smaller een ski, hoe meer het een ski voor de piste is, met een hoge snelheid in de wisseling van de kanten. Hoe breder de ski, hoe meer het een ski is voor off-piste, voor de poedersneeuw (beter draagvermogen) en voor heterogene sneeuw. De breedte van de ski wordt vaak aangegeven in de commerciële benaming. 

Bijv.: de Rossignol 'Experience 94 Ti' geeft aan dat deze onder de voet 94 mm breed is.

Er bestaan twee typen van constructie:

 • Geïnjecteerd

Er wordt schuim geïnjecteerd in een mal, soms in combinatie met andere materialen, wat vervolgens wordt verwarmd om de kern te vormen. Dit is een zuinige vorm van productie waarmee de instapmodellen van bepaalde ski's worden gemaakt. Het technisch niveau van deze ski's is voor een groot deel afhankelijk van de verstevigingsmaterialen die voor de injectie worden geïntegreerd.

 • Sandwich

De sandwich is het op elkaar plaatsen van materialen die vervolgens onder druk in een mal worden geperst. De meeste ski's worden volgens deze methode gemaakt. In het midden van de sandwich zit de kern die vaak van hout is (wood core).

Veel hoogwaardige ski's gebruiken materialen die bestemd zijn voor het verbeteren van de mechanische eigenschappen en het gedrag van de ski. De belangrijkste gebruikte materialen zijn:

 • Titanal

In tegenstelling tot wat zijn naam suggereert, betreft het geen titanium (zeldzaam en kostbaar materiaal), maar betreft het de commerciële naam die is gegeven aan een legering die met name bestaat uit aluminium en zink, met uitstekende mechanische eigenschappen. De ski's die dit materiaal gebruiken, hebben vaak 'Ti' in hun naam.

 • Zycral

Een andere legering op basis van aluminium.

 • Carbon

Carbon wordt vaak gebruikt om de ski lichter te maken en/of de stijfheid te verbeteren.

De kanten zijn de metalen randen van de ski die voor grip zorgen in harde sneeuw. Weinig mensen zullen zich voor de aankoop van een model ski buigen over de vervaardiging van de kanten van een ski, maar een beetje informatie over dit onderwerp kan nooit kwaad.

De hoek van de kanten is de hoek die het verticale deel van de kant vormt met de onderkant van de ski. Deze hoek varieert tussen 90° (rechte hoek) en 85°. Hoe kleiner deze hoek, hoe scherper de kant en hoe meer grip deze dus biedt. Maar de ski wordt wel minder tolerant en de kanten zijn gevoeliger. Ze verbuigen zich eenvoudiger en vragen dus meer onderhoud.

De kanten van de meeste plezierski's hebben een hoek van 88° tot 90°. De wedstrijdski's of ski's met hoge prestaties hebben vaak kleinere hoeken. De freeride- en allmountainski's hebben over het algemeen een rechte hoek van 90° of 89°, want er is minder behoefte aan grip en de kant moet veel schokken opvangen (stenen, enz.).

In de VS wordt een 'side edge angle' berekend, wat de hoek van de kant ten opzichte van de loodlijn meet (wat op hetzelfde neerkomt).

Het 'afbotten van de kanten' of 'afbothoek' (base edge angle in de VS) is de hoek, variërend van 0° tot 2°, die aan de kant bij de sneeuw wordt gegeven t.o.v. de onderkant. Op 0° is de onderste kant van de kant gericht zoals de onderkant van de ski (dat komt zelden voor). Wanneer deze hoek groter is dan 0°, staan de buitenste hoeken iets naar buiten wanneer de ski plat op de grond wordt gelegd, gezien vanaf de zijkant.

Het afbotten van de kanten verbetert de kantengrip en het gedrag van de ski in het draaien, in gegleden of geslipte bochten. De ski heeft minder grip maar is zachter en toleranter. Dit wordt met name gebruikt op ski's voor beginners. Over het algemeen is deze hoek minimaal 0,5°, ook op wedstrijdski's.

 

De onderkant van de ski is belangrijk voor het glijden en dus voor het algemene gedrag van de ski. Het gebruikte materiaal is polyethyleen met hoge dichtheid, wat bekend staat om zijn hydrofobe kwaliteiten en duurzaamheid.

De onderkant van de ski is gestructureerd zodat het water eenvoudig weg kan en om het contactoppervlak met de sneeuw te beperken. Er zitten veel microgroeven in die vakkundig zijn gericht volgens het type ski.

DE MAAT VAN EEN SKI KIEZEN

U hebt de beste ski gekozen voor uw niveau en toepassing en passend in uw budget. Goed. Maar nu staat u voor een dilemma: welke maat moet u kiezen?

De maat van de ski is een fundamenteel criterium. Enkele centimeters meer of minder kunnen een aanzienlijk verschil maken in gedrag.

Een te korte ski heeft last van overstuur, mist grip en stabiliteit en draagvermogen in de poedersneeuw. Een te lange ski is daarentegen minder wendbaar en technisch en fysiek veeleisender.

Wij raden sterk af om de maat van de skiër te nemen om de maat van een ski te bepalen, zoals dit nog te vaak wordt gedaan. Dat is zeker handig (een aantal centimeters wordt vergeleken met een aantal centimeters), maar kan tot desastreuze keuzes leiden.

We herhalen dat het doel is de ski te vervormen volgens de proporties die de fabrikant heeft voorzien tijdens de vervaardiging van de ski. Er zijn veel verschillende factoren die komen kijken bij de vervorming van de ski, en de maat van de skiër is zonder twijfel de minst belangrijke.

De ideale maat van de ski hangt dus af van verschillende criteria die min of meer met elkaar samenhangen, gegroepeerd in drie categorieën:

→ De ontwerpfactoren

a. De categorie van de ski's:

Voor elke categorie bestaan er referenties voor de maat, want de categorie heeft invloed op de verwachte kwaliteiten van de ski (draagvermogen in poedersneeuw, stabiliteit, radius, enz.) voor elke toepassing.

Hieronder staan de geschatte maten voor een skiër met een gemiddelde lichaamsbouw:

 • Slalom: 165 cm
 • Reuzenslalom: 180 cm
 • Allmountain: 180 cm
 • Freeride: 180-185 cm
 • Sport performance: 165-180 cm
 • Easy Carver: 170 cm
 • Toerskiën: 165-180 cm

b. De stijfheid van de ski

Fabrikanten definiëren een 'referentiemaat' waarin de ski wordt gemaakt. De 'referentiemaat' (bepaalde merken zoals Dynastar communiceren deze maat standaard) geeft over het algemeen een goed idee van de 'standaard' maat die overeenkomt met een gemiddelde lichaamsbouw en een technisch niveau passend bij de categorie van de ski.

Bijvoorbeeld: de referentiemaat van de Dynastar Mythic 97 CA (allmountainski) is 177 cm. Deze maat ligt dicht bij de gegeven geschatte maat hierboven (180 cm).

De referentiemaat die de fabrikant communiceert, is dus een goed startpunt. Gebruik de geschatte maat van de categorie als deze informatie niet beschikbaar is.

c. De stijfheid van de ski

De lengte benadrukt over het algemeen de impact van de stijfheid en dus de moeilijkheid om de ski te vervormen. Met stijve ski's kan het beter zijn een kortere lengte te kiezen en dat geldt omgekeerd hetzelfde: met soepele ski's kiest u een langere lengte, met name als u twijfelt tussen twee maten.

d. Aanwezigheid van een rocker voor/achter

De aanwezigheid van een rocker verhoogt de voorkant (en eventueel de achterkant) van de ski en vermindert het contactoppervlak van de kant. In het geval van een grote rocker, kan het beter zijn een iets grotere ski te kiezen, met name bij freerideski's.

→ De factoren van vervorming

e. Het gewicht en de grootte van de skiër

Alle ski’s zijn ontwikkeld om te worden vervormd. Het gewicht van de skiër is dan ook een fundamenteel criterium (duidelijk veel belangrijker dan de grootte!). Zwaardere skiërs kiezen een grotere ski, lichtere skiërs gaan voor een korter model.

f. De dynamiek van de skiër

De dynamiek van de skiër en de verschillende verticale (druk/geen druk) en horizontale versnellingen (middelpuntvliedende kracht) werken als een vermenigvuldiger van de gewichtsfactor en versterken de vervorming van de ski. Een meer dynamische skiër kiest het beste een langere ski.

→ De toepassing van de skiër 

g. Het technisch niveau

Een weinig technische skiër zoekt een iets kortere ski voor het eenvoudiger draaien, aanzetten van de bochten, skiën met weinig druk oftewel geslipt skiën. Een ervaren skiër heeft de voorkeur voor een langere ski die op hogere snelheid stabieler is en die beter op de kant te skiën is.

h. De voorkeuren van de skiër

Skiërs die dol zijn op ruime bochten en poedersneeuw kiezen vaak een iets langere ski. Skiërs die zich graag begeven op moguls en graag snelle korte bochten maken, kiezen eerder voor een kortere ski.